De spaanse zon
Blijf op de hoogte en volg Harry & Tanja
07 Mei 2013 | Nederland, Heemstede
Maandag op tijd ingepakt, op naar Cordoba om de oude stad en de mezquita te zien. Eerst nog een gasstation opgezocht en toen door naar de municipal camping die net voor de stad Cordoba ligt. Onderweg zagen we dat de barst in het raam heel langzaam verder ging. Daar we dicht bij een grote stad zouden zitten, gebeld met carr-glass. En jawel dinsdag niet ver van de camping kon de ruit vervangen worden. Op de camping gekomen, naar enig gezoek(zit verscholen achter witte muren) een goede lunch en dan de rugzakken op. Het was zo'n 30 min lopen voor het begin van de stad(honden mochten niet mee op de bus).Daarna begon het stad ontdekken. Gelukkig een handig kaartje in het boekje wat we op ons feest hadden gekregen. Het begin van de stad was met name grauw met hier en daar oude gebouwen uit vroegere eeuwen. Richting de jodenbuurt(heet echt zo)veel smalle straatjes en kleine winkeltjes.En toen de mezquita(moorse paleizen). mooi en leuk om te zien. Over een lange slotgracht liep je over de rivier naar nog meer gebouwen.
En daar kwam ik zomaar iemand van het werk tegen. eerst twijfelend maar toen toch beide zeker. Laura was voor 3 weken in Spanje met haar vriend om de spaanse cultuursteden te zien en van de zon te genieten. Bijzonder om zover weg iemand bekend tegen het lijf te lopen. Na zo'n goede 7 uur de benen uit ons lijf te hebben gelopen konden we toch zeggen dat we een aardige indruk van Cordoba hebben gekregen. Har heeft zelfs in een klein rust moment voor 8,50E zijn te lange lokken laten knippen.Resultaat was prima---weer een paar jaar jonger!!
Dinsdag Vandaag is har na het ontbijt richting car-glass. Als alles goed gaat moeten ze in zo'n 2,5 uur een nieuwraam in kunnen zetten. Jammer alleen dat we het eerst zelf moeten betalen, om het daarna van de verzekering terug te krijgen. Dag lekker rustig door gebracht met lezen en opruimen. S"middags toen Har terug was nog een stuk gewandeld en boodschappen gedaan.
Woensdag Deze dag laten we de stad achter ons en gaan weer terug naar de natuur. Daar de temperatuur in heel spanje vlgs de weervoorspellingen zou dalen. En het rond Cordoba en Sevilla nog het redelijkst zou blijven, eieren voor ons geld gekozen. Eerst op internet gezocht, daar echter alleen hele grote en dure campings goed te vinden. Dan maar op de bonnefooi naar het gebied boven Sevilla en Cordoba. Op de tom-tom op de route camping ingevoerd en kijk waar hij ons bracht. In the middle off nowhere. In eerste instantie wilde de tom-tom en bordjes van een camping ons door een riviertje laten rijden. Vlgs. Harry zijn metingen met waterschoenen aan-----niet te doen!!--Dus verder de landweggetjes in. Langs 1 camping die gesloten was en 1 camping die niet meer bleek te bestaan, toch weer bordjes voor de camping die aan de overkant van het riviertje lag. Met een omweg maar er toch gekomen, op een camping bij San Nicolas del Puerto aan het natuurgebied Parque Natural de Sierra Norte de Sevilla. Zo"n 138 km van Sevilla vandaan. De camping is zeer groot. Maar!! we zijn wel de enige op het terrein. De camping baas die geen woord over de grens spreekt noch begrijpt, knikte dan ook enthousiast toen ik het woord camping zei.De camping ligt volledig langzij een stromende rivier. Die je vanaf je plekje kan doorwaden.Een eldorado voor de honden. Harry verfijnt de ontvangst van zonne energie, want stroom hebben ze hier niet. S"middags naar het dorpje voor een brood. De twee enige winkeltjes in het dorpje dicht, met op de stoepjes een paar mensen die ons duidelijk maakte dat de winkeltjes pas om 18,00 open gingen. rondgewandeld en gewacht. De winkeltjes zijn summier in hun aanbod, de camping winkels in Nederland zijn hier chique bij. Echt het hoogst nodige op stoffige planken is verkrijgbaar. Witte puntbroodjes (veel lucht) worden wel vers gebakken. Wat zijn we toch verwend in Nederland.
Donderdag S'morgens rondrit in de omgeving, bergachtig, uitgestrekt en verlaten. S"middags achter de camping waar uitgestrekte fietspaden lagen (betere weg dan de autoweg met gaten naar de camping) een flinke wandeling met de honden gemaakt. Met nadruk op honden , want de honden van de campingbaas sloten zich aan zodat we met een hele roedel liepen. Onderweg nog op het pad bijna op een doodstil liggende groene slang gestapt. Het enige wat bewoog was zijn kleine gesplitste tongetje. Veel groepen grote roofvogels zie je in al de gebieden die we tot nu toe in Spanje hebben aangedaan, veelal met 3 a4 tegelijk, zo ook hier weer, indrukwekkend!
Vrijdag Na wat wikken en wegen een stukje verder getrokken, nu onder Sevilla. Niet te ver weg want weer on line geeft aan dat het weer overal in Spanje en Portugal wat minder wordt. En de hoek waarin we zitten behoud een redelijke temperatuur. Na eerst een vreselijke hutje mutje stadscamping afgekeurd te hebben beland op een ACI camping in het district Almonte. Grensend aan het natuur/moerasachtig park De Donana. Hier zijn nog veel vogels zoals de flamingo te zien. Ook leven hier lynxen-wilde zwijnen-herten, wat al niet meer.Helaas kunnen we met de honden niet diep het park in.
Zaterdag Vanmorgen gewandeld naar het dorp El Rocio, niet ver van de camping. Het is een historisch stadje met witte huizen en zandpaden. Het is een pelgrimsoord waar tijdens de jaarlijkse pelgrimstocht duizenden mensen en paarden komen. Ook nu rijden er veel koetsen. Er rijden mensen of galopperen in en rond het dorp heen op paarden. Het stadje doet aan als een plaatsje uit een western film. Voor de huisjes overal balken om de paarden vast te zetten. In het centrum een plein met daarop een kleine kerk met veel goud en een kapel waar je kaarsjes kunt branden. het plein grenst aan een groot stuk natuurgebied en je kijkt uit over plassen met stukjes groen en veel watervogels. Met aan de kanten weide"s waar paarden lopen, heel uitgestrekt. S"middags naar Almonte, Het hele dorp is wonderlijk wit versierd. Overal witte bloemen aan palen, wit versierde kronen met goud, veel pracht en praal, omdat er binnenkort een processie plaats vindt, waar we van hoorde dat daarvoor bijna 1 miljoen mensen naar deze omgeving komen.